home_hover home mail_hover mail-small_hover mail-small mail activities_hover activities cancel check_hover check chevron clock close_hover close comment days edit_hover edit-small edit external_hover external facebook_hover facebook information_hover information link_hover link logout_hover logout mute_hover mute pause_hover pause plus radiocheck report_hover report reporters_hover reporters search share-bottom share-right sponsors_hover sponsors supporters_hover supporters-small supporters tag-right_hover tag-right twitter_hover twitter updates_hover updates user_hover user volume playbutton
Dagverslag 02-03: Afscheid nemen
Edukans Actieplatform
Iets later dan gepland vanwege geen internetverbinding. Allerlei leuke activiteiten op de laatste dag We rijden het schoolplein op....

Dagverslag 02-03: Afscheid nemen

Iets later dan gepland vanwege geen internetverbinding.

Allerlei leuke activiteiten op de laatste dag

We rijden het schoolplein op. Er wachten ons tientallen kinderen op.  We stappen uit de bus en lopen naar de school. Dit alles  was voor de laatste keer want het is de laatste dag op Lume Aytsame. Maar het was wel een hele leuke dag! Geniet van jullie laatste verslag!

We kregen de opdracht om de toneelstukjes te oefenen. We hadden een groep die een toneelstuk maakte over communicatie in het gezin en we hadden een groep die een toneelstuk maakte over ‘transactional sex’. Transactional sex betekent dat je seks hebt met iemand in ruil voor goederen. We speelden de toneelstukjes meerdere keren en schreven de tekst uit. Zo wisten we beter wat we moesten doen tijdens het opvoeren bij de afscheidsceremonie. Vooral Asina’s buddy William deed het goed J.

Nadat we de toneelstukjes vaak genoeg geoefend hadden, gingen we verder met een sportmiddag. Er werd voetbal & volleybal gespeeld, gedanst, gezongen en met ballonen gespeeld. Iedereen was heel fanatiek en deed goed mee. Ook de peuters van de school werden in de watten gelegd. Ze mochten spelen met tientallen ballonnen en er werd bellenblaas geblazen. Ze lachten en hadden het ontzettend naar hun zin.

We lunchten vandaag jammer genoeg zonder de buddy’s. Toch was het wel even lekker om achteruit te kunnen leunen en even te genieten van het uitzicht. Het is tenslotte de laatste keer dat we van dit uitzicht mogen genieten tijdens het lunchen.

Jamie & Elena

                                                                  

Een bijzonder afscheid

Vandaag is de laatste dag op de school Lume Aytsame. Daarom is er een afscheidsceremonie. Tegenover ons zitten de ouders van onze buddy’s en de ‘belangrijkste’ mensen. Er hangt een kleurrijke, muzikale en gezellige sfeer in de lucht. Iedereen is vrolijk en enthousiast.

De ceremonie wordt geopend door de ouders. Ze maken muziek en dansen in een cirkel. Er volgen daarna allerlei speeches van verschillende mensen, inclusief de chief. Ze gaan voornamelijk over wat er deze week allemaal gedaan is. Om aan de ouders te laten zien wat we tijdens de lifeskills lessen hebben behandeld, worden toneelstukjes opgevoerd door de Nederlandse leerlingen met de buddy’s. De toneelstukjes gaan voornamelijk over hoe ouders met hun kinderen omgaan hier in Ghana. Ook wordt beeldgegeven wat nodig is voor een kind om zijn/haar school af te maken. Bijvoorbeeld door te zeggen: “Education before marrige”. De ouders reageerden zeer positief op de toneelstukjes.

Er is deze week ook een nieuw computerlokaal geopend op de school. Savana Signatures, de partner van Edukans, heeft dit geregeld. Ze willen de ICT les verbeteren en dat zal zeker lukken met het nieuwe lokaal. De leerlingen zullen in de toekomstige ICT lessen geen word documentjes meer hoeven over te tekenen van het krijtbord. Ze kunnen hun vaardigheden voortaan meteen op de computer oefenen, wat veel praktischer is. De muren van het computerlokaal zijn ook heel leuk versierd. Al onze schilderijtjes die we gister hebben gemaakt, zijn opgehangen. Echt super leuk!

Het einde van de ceremonie nadert en de muziek start. Iedereen begint weer te dansen en deze keer wordt er weer witte poeder over je heen gegooid. Het is warm maar iedereen blijft dansen. Dit zal namelijk de laatste keer zijn dat we samen met onze buddy’s en de rest van de community kunnen dansen.

We worden geroepen door de begeleiders. Het is tijd voor het afscheid. We maken nog een groepsfoto in de stralende zon en dan is het echt tijd om gedag te zeggen. Iedereen loopt naar zijn/haar buddy. Het ene afscheid korter dan het andere. De laatste foto’s worden gemaakt en de laatste woorden worden gewisseld. We stappen in de bus en doen de raampjes open. Ik kijk achterom en zie veel verdrietige maar toch gelukkige koppies. Het is moeilijk maar wel heel mooi.      Ik kijk achterom en zwaai. De kinderen worden steeds kleiner en Lume Atsyame verdwijnt langzaam in de verte.

Jamie

Update 03-03:

Inmiddels zijn we aangekomen in Accra. Vanochtend vroeg vertrokken vanuit Ho. De reis verliep heel voorspoedig. Halverwege nog even een tussenstop gemaakt bij een toeristenmarkt. Nu een gezellige afsluiting bij een oud Edukans medewerker die hier een guesthouse heeft. Om zes uur zullen we op vliegveld Accra inchecken om zo onze reis naar Nederland te vervolgen. Uiteraard zien we er naar uit jullie allemaal weer te ontmoeten.

De reisleiding van groep 1: Brenda, Tomas Hidde, Edith & Christiaan

 

 

Media bij bericht (7)

Reacties (27)

 • Judith
  2 jaar geleden
  Gelukkig toch nog een laatste bericht van jullie. Ik ga jullie verslagen missen. Yasin en Jamie ik ben benieuwd naar jullie verhalen bij terugkomst. Dank aan een ieder voor al jullie verslagen en foto’s. Zo kwam Ghana een beetje dichterbij . Fijne vlucht en tot morgen.✈️

  Reactie rapporteren

 • jaf van den boogaard
  2 jaar geleden
  afscheid nemen is moeilijk vooral na zon mooie tijd Een fijne vlucht / reis naar huis

  Reactie rapporteren

 • Ferdi van gessel
  2 jaar geleden
  Neem mooie ervaringen mee naar huis. Hier breekt voorzichtig de lente aan. Goede reis allen!

  Reactie rapporteren

 • Nienke en Brittany
  2 jaar geleden
  Veel succes met de terugreis❤️

  Reactie rapporteren

 • Nienke en Brittany
  2 jaar geleden
  Oké eigenlijk ben ik (nienke) het nu alleen, maar oké. Ik mis je girllll! Zoveel zin in maandag ❤️❤️ Tot dan!

  Reactie rapporteren

 • Jason kochks
  2 jaar geleden
  Blij dat weeer naar huis komt wij missen je fijne reis terug opa tiny en oma rietje xx

  Reactie rapporteren

 • Agnes
  2 jaar geleden
  Bedankt voor jullie mooie verhalen en foto's. We hebben er van genoten! We wensen jullie een goede terugreis en Luna, we zijn heel blij als je er weer bent!!

  Reactie rapporteren

 • Annelies
  2 jaar geleden
  Een goede vlucht naar huis met een rugzak vol met ervaringen, indrukken en verhalen!

  Reactie rapporteren

 • Sandra Weetink
  2 jaar geleden
  Groeten aan Joa! Goede terugreis en tot morgenvroeg ☺️

  Reactie rapporteren

 • Surton
  2 jaar geleden
  Goede terugreis allemaal en tot morgenochtend. We zijn trots op jullie allemaal hebben gedaan en ervaren. En aan de leiding / begeleiders: oprechte dank!

  Reactie rapporteren

 • Femmie
  2 jaar geleden
  Wat fijn toch nog een verslag! Ik heb dat vanmorgen echt gemist. Het was zo'n vast patroon geworden met het opstaan jullie mooie verslagen lezen. Het afscheid nemen zal inderdaad erg moeilijk zijn geweest, maar jullie kunnen je leven lang teren op deze fantastische ervaring. Een hele fijne vlucht terug naar huis. Ps: Britney ik heb je erg gemist en zie er naar uit om je weer in mijn armen te sluiten, dikke kus mama.

  Reactie rapporteren

 • Ben & Simone
  2 jaar geleden
  Ook wij keken vanmorgen uit naar jullie verslag..wat fijn om nu toch nog wat van jullie te lezen!

  Reactie rapporteren

 • Anitta
  2 jaar geleden
  Goede vlucht terug allemaal we staan op je te wachten morgen ochtend kunnen niet wachten ❤️

  Reactie rapporteren

 • Ben & Simone
  2 jaar geleden
  Het afscheid zal vast met een lach en een traan zijn gegaan. Maar deze ervaring en de mooie herinneringen die jullie hebben gemaakt, kan niemand jullie meer afnemen.. Wij wensen jullie een hele goede vlucht terug! Tot straks lieve Carlijn! X Heeeeeerlijk!!!

  Reactie rapporteren

 • Alix
  2 jaar geleden
  Wat een leuke foto’s. Volleyballen, Ghaneese jurk, Carlijn en Lille op de foto! Kun je ze de tip vragen hoe ze die blauw witte jurkjes zo schoon krijgen? Oh....er zijn natuurlijk veeeeeel belangrijke lessen daar geleerd ;-) Goh...en dan gaan jullie straks naar huis met een prachtige bagage in de ruimste zin van het woord. Allen een hele goede terugreis gewenst en kan niet wachten op jullie verhalen. (Begrijp nu wat jij vorig jaar bedoelde Edith...)

  Reactie rapporteren

 • Amela
  2 jaar geleden
  Bedankt voor jullie mooie verhalen en foto's!Goede terugreis allemal.Ik mis je Irma!

  Reactie rapporteren

 • Niels (vader van Minne)
  2 jaar geleden
  Tsjonge, zijn die tien dagen toch voorbijgevlogen. En dankzij jullie verslagen en foto's voelde het steeds heel dichtbij. Fijn dat we je morgen weer in levende lijve zien, Minne! Liefs van ons: Niels, Marita en Niam ☃️

  Reactie rapporteren

 • Arda
  2 jaar geleden
  Wat fijn om nog laatste verslag van jullie te krijgen. Inmiddels hebben jullie afscheid genomen van jullie buddy's, dit zal waarschijnlijk niet makkelijk zijn geweest. Nog even en jullie zijn allen weer thuis, een wereld van verschil. Inez wij kijken uit naar jouw thuiskomst.

  Reactie rapporteren

 • Fam. Kochx
  Fam. Kochx
  2 jaar geleden
  Het zit erop. Nu kun je thuis verder met mooie akties voor Ghana op touw te zetten. Op weg naar huis met een koffer vol vieze was maar met prachtige herinneringen en een hele ervaring rijker. Wat zullen we blij zijn om je weer te zien en al je verhalen te horen. Goede reis en tot straks. Dikke kus en lieve knuffels

  Reactie rapporteren

 • Hetty
  2 jaar geleden
  Onvergetelijke ervaringen! Goeie terugreis en tot maandag.

  Reactie rapporteren

 • Liane
  2 jaar geleden
  Weer een mooi verslag. Een hele veilige goede reis!

  Reactie rapporteren

 • Diederik en Priscilla van Os
  2 jaar geleden
  Fijn om ook nog van de laatste dag een verslag te lezen. Het afscheid zal best zwaar zijn geweest. Een hele goede vlucht voor jullie allemaal en een dikke hug voor Elena en morgen een echte

  Reactie rapporteren

 • Gerben
  2 jaar geleden
  Dank aan alle begeleiders, verslaggevers en fotografen. En in het bijzonder voor Thomas die elke dag alles plaatste om ons ‘er toch een beetje bij’ te laten zijn. Ook geweldig om te zien en te lezen dat alles goed ging en gaat. Tijd van bezinning en overdenking icm met ordenen van alle ervaringen onderweg naar huis. Allemaal een goede en veilige terugreis gewenst en tot morgen.....heel vroeg.

  Reactie rapporteren

 • Mireille
  2 jaar geleden
  Wat een mooie verhalen en wat een onvergetelijke herinneringen! Goede terugreis gewenst en tot volgende week!

  Reactie rapporteren

 • Rob Roos
  2 jaar geleden
  Fijne terugreis!

  Reactie rapporteren

 • Egbert Boerma
  2 jaar geleden
  Welkom terug in Nederland en sterkte om weer te wennen aan alle vanzelfsprekendheden en (overbodige) luxe hier.

  Reactie rapporteren

 • Thomas Rispens
  2 jaar geleden
  Toppers goed dat jullie dit allemaal gedaan hebben!

  Reactie rapporteren

Reactie plaatsen